تشکیل فیروزه مراحل تشکیل و عوامل ایجاد رنگ در فیروزه
Picture of souvar neyshabour

souvar neyshabour

تشکیل فیروزه : مراحل تشکیل و عوامل ایجاد رنگ در فیروزه

فهرست مطالب

فیروزه چگونه به وجود می‌آید؟

تشکیل فیروزه به فرآیندهای زمین‌شناسی پیچیده و شرایط خاصی وابسته است. این کانی زمانی تشکیل می‌شود که کانی‌های مورد نیاز در بخش‌های مناسب حضور داشته باشند. فرآیندهای فیزیکی و شیمیایی منجر به هوازدگی و خرد شدن کانی‌ها می‌شوند، که در نتیجه، این کانی‌ها در بین درزه‌ها و شکستگی‌های سنگ بستر رسوب می‌کنند. طی میلیون‌ها سال، این محلول‌ها در سنگ بستر باقی می‌مانند و تحت تأثیر فشار و دما، فیروزه تشکیل می‌شود.

رنگ آبی خالص در فیروزه کمیاب است و بیشتر نمونه‌ها دارای رگه‌های قهوه‌ای رنگ کانی لیمونیت هستند. همچنین، دانه‌های ریز ماسه‌سنگ و رگه‌های سیاه اکسید منگنز و یشم سبز می‌توانند با فیروزه آمیخته شوند و رگه‌های خاکستری سیر در آن ایجاد کنند. فیروزه ممکن است با کانی‌های مالاکیت و کریزوکولا، که هر دو کانی‌های مس‌دار هستند، تشکیل توده‌های به هم فشرده و آمیخته بدهد.

عوامل تشکیل فیروزه

تشکیل فیروزه در معادن نیشابور

تشکیل فیروزه نیازمند چندین عامل مهم است. اولین عامل، وجود یک منبع مس‌دار است که در مناطق محدودی از فلات ایران امکان شکل‌گیری کانسار مس وجود دارد. دومین عامل، وجود منبع فسفات‌دار همراه با منبع مس‌دار است که اغلب کانی آپاتیت منشأ مناسبی برای فسفات است. سومین عامل، وجود منبع آزادکننده آلومینیوم است که از فلدسپات‌ها تأمین می‌شود.

در فرآیند التراسیون هیدروترمالی عمیق، فلدسپات‌ها شکسته و آلومینیوم آن‌ها آزاد می‌شود. در این مرحله، اسید فسفریک از آلتراسیون آپاتیت تولید شده و مس بالا آمده همراه با ماگمای داغ به درون سنگ میزبان نفوذ می‌کند. مس به آسانی در نزدیکی سطح اکسید شده و با آلومینیوم آزاد شده و فسفات موجود واکنش نشان داده و فیروزه تشکیل می‌شود.

نحوه تشکیل فیروزه در مناطق مختلف

فیروزه یک کانی ثانوی است که از تخریب برخی سنگ‌های آذرین و تحت تأثیر محلول‌های سطحی سرشار از ترکیبات مس و آهن بر روی کانی‌های آلومینیوم‌دار مانند فلدسپارها و فسفر دار نظیر آپاتیت تشکیل می‌شود. این فرآیند در شکاف‌ها و ترک‌های سنگ‌های آذرین و ماسه‌سنگ‌ها رخ می‌دهد. سنگ میزبان فیروزه اغلب سنگ‌های آتش‌فشانی مثل تراکیت است. به همین دلیل، نمی‌توان انتظار داشت که فیروزه به صورت قطعات حجیم و بزرگ یافت شود.

فیروزه تحت تأثیر فعالیت محلول‌های اسیدی در محیطی آبگین و در بین درزها و شکستگی‌های سطحی (عمق بیست متری) طی هوازدگی و اکسیداسیون کانی‌های اولیه مانند مس، آلومینیوم و فسفر شکل می‌گیرد. مناسب‌ترین مناطق از لحاظ آب و هوایی برای تشکیل فیروزه، مناطق خشک هستند. اکسیداسیون در آب و هوای بری که درجه حرارت و رطوبت در طول شبانه روز و فصول مختلف بالا و پایین می‌رود، با سرعت بالاتری رخ می‌دهد. اما همین شرایط موجب آسیب‌پذیری سنگ‌های نزدیک یا روی سطح زمین نیز می‌شود.

بنابراین، تشکیل فیروزه در مناطق مختلف به شدت تحت تأثیر عوامل محیطی و شرایط جغرافیایی است. در مناطق خشک و بری، تشکیل فیروزه به دلیل فرآیندهای اکسیداسیون و هوازدگی سریع‌تر رخ می‌دهد، اما نگهداری آن در این مناطق دشوارتر است. از این رو، فیروزه‌های با کیفیت‌تر معمولاً از اعماق زمین استخراج می‌شوند که کمتر تحت تأثیر تغییرات محیطی قرار دارند.

انواع رنگ فیروزه

فیروزه به دلیل جلاپذیری و رنگ جذابش از دیرباز مورد توجه انسان‌ها بوده است. این کانی در رنگ‌های متنوعی دیده می‌شود که شامل آبی آسمانی، آبی مایل به سبز، سبز، سبز مایل به زرد و خاکستری مایل به سبز می‌شود. مرغوب‌ترین نوع فیروزه دارای رنگ آبی آسمانی است که بیشتر در معادن نیشابور ایران یافت می‌شود.

رنگ فیروزه به ترکیبات شیمیایی آن بستگی دارد. مس عامل اصلی رنگ آبی فیروزه است و هرچه مقدار مس کمتر باشد، رنگ آبی فیروزه نیز کاهش می‌یابد. فیروزه‌های استخراجی از معدن نیشابور دارای رنگ آبی فیروزه‌ای هستند، در حالی که فیروزه‌های استخراجی از معادن دیگر مانند معدن میدوک رنگ آبی روشن‌تری دارند و گاه متمایل به سفید با وجود آهک در ترکیبشان هستند.

رگه‌های قهوه‌ای رنگ کانی لیمونیت نیز در فیروزه‌های نیشابور مشاهده می‌شود. در برخی موارد، دانه‌های ریز ماسه‌سنگ و رگه‌های سیاه اکسید منگنز و یشم سبز می‌توانند با فیروزه آمیخته شوند و رگه‌های خاکستری سیر در آن ایجاد کنند.

فیروزه‌هایی که آهن جایگزین آلومینیوم آن‌ها می‌شود، به رنگ سبز درمی‌آیند. هرچه میزان آهن افزایش یابد، رنگ فیروزه سبزتر خواهد شد. رنگ سفید فیروزه نیز ناشی از وجود اکسید آلومینیوم یا آلومینا (Al2O3) است.

رنگ فیروزه ممکن است با گذشت زمان تغییر کند. به عنوان مثال، رنگ آبی فیروزه گاهی به سبز می‌گراید که علت آن از دست رفتن آب موجود در ترکیب شیمیایی این سنگ است. همچنین، در حرارت بالا، رنگ آبی آسمانی فیروزه به سبز مات تبدیل می‌شود. تابش نور خورشید نیز می‌تواند باعث تغییر رنگ فیروزه شود.

در نتیجه، ترکیبات شیمیایی و شرایط محیطی نقش مهمی در تعیین رنگ و کیفیت فیروزه دارند. مراقبت مناسب از فیروزه می‌تواند به حفظ رنگ و جلاپذیری آن کمک کند و از تغییرات نامطلوب جلوگیری کند.

کانی‌های شبیه فیروزه

برخی کانی‌ها به دلیل شباهت‌های ظاهری و ترکیبات شیمیایی مشابه، به اشتباه با فیروزه همسان در نظر گرفته می‌شوند. از جمله این کانی‌ها می‌توان به آماتریکس، آمازونیت (فلدسپار)، کریزوکولا (سیلیکات آبدار مس)، همی‌مورفیت، لازولیت، ادونتونیت، سرپانتین، اسمیت‌زونیت و واریسیت اشاره کرد.

این شباهت‌ها در رنگ، ساختار و ترکیب شیمیایی موجب می‌شود که در رویکردهای غیر تخصصی، این سنگ‌ها با ترکیبات و فرآیند شکل‌گیری متفاوت، با فیروزه اشتباه گرفته شوند. به عنوان مثال، کانی کریزوکولا که از معدن میدوک استخراج شده است، در سال‌های اخیر به عنوان فیروزه در بازار به فروش می‌رسید.

برای جلوگیری از این اشتباهات، نیاز به دانش تخصصی و تجهیزات پیشرفته جهت تشخیص صحیح این کانی‌ها از فیروزه واقعی وجود دارد. شناخت دقیق ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی هر کانی می‌تواند از اشتباهات رایج در بازار و فرآیندهای خرید و فروش جلوگیری کند.

معادن فیروزه جهان

تشکیل فیروزه در آریزونا
تشکیل فیروزه در آریزونا

 

معادن فیروزه در جهان شامل مناطقی در استرالیا، چین، مغولستان، مصر، ایران، هند، مکزیک، روسیه، آمریکا (آریزونا و نیومکزیکو)، آرژانتین، برزیل، شیلی، افغانستان و ازبکستان (سمرقند) می‌باشند.

در ایران، معادن فیروزه برخلاف باور عمومی تنها محدود به شمال شرق و استان کرمان نمی‌شود. بر اساس مطالعات زمین‌شناسی و منابع تاریخی، فیروزه در چهار بخش کلی فلات ایران یافت می‌شود: شمال شرق، فلات مرکزی، شمال غرب و جنوب غرب ایران. این معادن معمولاً در مناطقی با بافت‌های دارای مس و رطوبت کافی شکل می‌گیرند. در نبود پژوهش‌های باستان‌شناسی دقیق، منابع تاریخی و بررسی‌های زمین‌شناسی دو مرجع اصلی برای مطالعه معادن تاریخی فیروزه به شمار می‌روند.

چرا فیروزه قطعات بزرگ و وزن بالایی پس از تشکیل ندارد؟

فیروزه به دلیل ویژگی‌های ساختاری و فرآیند تشکیل، عمدتاً به صورت قطعات کوچک و سبک یافت می‌شود. این کانی در سیستم تری کلینیک متبلور شده و بیشتر به صورت نامتبلور و رگه‌های پراکنده در شکاف‌ها و ترک‌های سنگ‌های بستر وجود دارد. رگه‌های فیروزه معمولاً ضخامت کمی دارند و به صورت توده‌های فشرده یا گرد شکل می‌گیرند، که این شرایط منجر به ایجاد قطعات کوچک می‌شود.

ساختار بلوری تری کلینیک فیروزه باعث می‌شود که شکست آن ناصاف و صدفی باشد و به راحتی بشکند یا ترک بخورد. همچنین، وزن مخصوص و سختی فیروزه به میزان تخلخل و حباب‌های موجود در آن بستگی دارد؛ هر چه تخلخل کمتر باشد، وزن مخصوص و سختی بیشتر است.

بنابراین، به دلیل شرایط خاص تشکیل و ویژگی‌های ساختاری فیروزه، این کانی عمدتاً در اندازه‌های کوچک و وزن پایین استخراج می‌شود و نمی‌توان انتظار قطعات بزرگ و سنگین از آن داشت.

فیروزه روی سطح زمین است یا در اعماق زمین؟

فیروزه با بافت متخلخل و شکننده‌ای که دارد، نیازمند دقت بالا در فرآوری و استخراج از اعماث زمین است. این کانی درون سنگ بستر به صورت قلوه‌سنگ‌های کوچک تشکیل می‌شود و معمولاً با کانی‌های لیمونیت، کوارتز، فلدسپات و کائولن همراه است. سنگ‌های میزبان فیروزه، اغلب آتش‌فشانی و هوازده‌اند، بنابراین برای یافتن فیروزه‌های مرغوب، جست‌وجو در عمق زمین ضروری است.

استخراج فیروزه از عمق لایه‌های زمین نیازمند فناوری‌های پیشرفته و روش‌های دقیق است تا از آسیب‌دیدگی کانی و کاهش کیفیت آن جلوگیری شود. این رویکرد در مورد فیروزه‌های یافت‌شده در نهشته‌های فرهنگی پیش از تاریخی نیز اهمیت دارد.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقبره استاد کمال الملک
خراسان
V@hids

آرامگاه کمال الملک؛ سفیر هنر کاشان در قلب نیشابور

جهان شهر نیشابور را به شهر بزرگان و ادیبان و نام‌آوران علم و هنر و ادب می‌شناسد. چه آنهایی که خود متولد نیشابور بودند و در این شهر بالیدند و به اوج رسیدند و چه آنهایی که به دلایل مختلف قدم به این شهر گذارند. آرامگاه این بزرگان این روزها میعادگاه علاقه مندان به فرهنگ و هنر ایران بزرگ شده است یکی از آنها آرامگاه کمال الملک است. استاد کمال الملک از آنهایی است که

ادامه مطلب »
فیروزه نیشابور
فیروزه
پریان

شناخت فیروزه نیشابور؛ بهترین فیروزه جهان

چرا فیروزه نیشابور بهترین فیروزه جهان است؟ اگر با سنگ فیروزه آشنایی داشته باشید قطعا می دانید که فیروزه نیشابور به عنوان یکی از معروف‌ترین و با ارزش‌ترین فیروزه‌های جهان شناخته می‌شود. جدا از تاریخچه تولید و خواص درمانی و روانی این سنگ، رنگ آبی منحصر به فرد آن و کیفیت و پایداری بی نظیر این سنگ است که آن را تبدیل به ارزشمند ترین فیروزه در جهان کرده است. فیروزه نیشابور نسبت به سایر

ادامه مطلب »
طبیعت بوژان نیشابور
خراسان
V@hids

بوژان؛ ییلاقی تماشایی با اجرای رنگ و روخانه و کوه و طعم میوه‌ها

چرا باید بوژان نیشابور را دید؟ اگر کمی اهل طبیعتگردی باشید و طبیعت را بفهمید بوژان نیشابور برای شما شبیه به نقطه ای است که هرچه بیشر در آن زوم کنید جهان بزرگتری را خواهید دید که هر لحظه اش پر از رنگ و شگفتی و زیبایی است. یک فولکلور و خرده اقلیم با زیبایی های طبیعی و معماری خاص و میوه هایی تازه و خوش طعم. شاید بوژان را به نام یک روستا بشناسید

ادامه مطلب »
پیمایش به بالا