گنبدهای شادمهر نیشابور
Picture of V@hids

V@hids

گنبد های شادمهر نیشابور جاذبه‌ای ناشناخته با معماری خاص

فهرست مطالب

نیشابور شهر اسرارآمیزی است که در لابلای صفحات تاریخ و کوران حوادث شبیه به گنجی مدفون است. بلایایی طبیعی مثل زلزله‌های متعدد و یورش دشمنان بارها آن را ویران کرده است. این ویرانی ها گرچه باعث شده تا نیشابور امروزی شکوه گذشته را نداشته باشد. اما آثار و یادگارهایی پراکنده از گذر تاریخ به جای مانده که می توان با دیدن و مطالعه ی آن ها می توان کمک کند تا اسرار این شهر را بهتر و بیشتر کشف کرد. گنبدهای شادمهر از آن نشانه هایی است که می توان به کمک آن شکوه تاریخ و هنر نیشابور را بهتر شناخت.

موقعیت و دسترسی به گنبدهای شه میر

یکی از آن نشانه ها دو گنبد شادمهر یا شه‌ میر در 10 کیلومتری جنوب نیشابور در کنار جاده نیشابور-کاشمر در میان قبرستانی قدیمی در نزدیکی روستای شادمهرک قرار گرفته است. از مرکز نیشابور چیزی حدود 20 دقیقه تا رسیدن به این جاذبه گردشگری معماری فاصله دارید. و زمانی کمتر از یک ساعت برای بازدید عمومی از این بنا کافیست. اما اگر به معماری سنتی و سازه های آجری و همچنین بررسی قبرستان های قدیمی علاقمندید می توانید زمان بیشتری را به دیدن این جاذبه معماری اختصاص دهید.

گنبدهای شادمهر
موقعیت گنبدهای شادمهر(شه‌میر) نسبت به شهر نیشابور – منبع: سوور

نامگذاری گنبدهای شادمهر نیشابور

گنبدهای شادمهر را به نام های «شه‌میر»، «شاد مهرک»، «شهمیر»، «مهرآباد»، «مهراوا» و «مهروا» می‌شناسیم. نکته‌ی جالب آنجاست که «مهر» در تمام این اسامی وجود دارد.

راهنمای کامل سفر به نیشابور را اینجا بخوانید

 

کاربرد و ساختار گنبدهای شادمهر نیشابور

گنبد های شادمهر در واقع دو گنبد آجری هستند، که یکی از دیگری بزرگتر است و به گنبد های بزرگ و کوچک شناخته می‌شوند. این دو گنبد در دسته بناهای آرامگاهی قرار می‌گیرند و در منطقه ای در سه کیلومتری جنوب غربی نیشابور و در میان گورستانی قدیمی قرار گرفته اند. این دو گند با روستای شادمهر 800 متر فاصله دارند.

 

1- گنبد بزرگ شه‌میر

گنبد بزرگ شادمهر نیشابور
مرمت پوشش بام گنبد بزرگ شادمهر – عکس از وحید

این گنبد به شیوه ی رازی ساخته شده است. شیوه ی رازی یکی از فنی ترین و باشکوه ترین شیوه های معماری ایرانی است. دقت و کیفیت ساخت این بنا باعث شده است تا علی رغم آسیب های فراوان انسانی که به این بنا رسیده و همچنین عدم رسیدگی شایسته به آن اما همچنان استوار بر جای خود نشسته باشد. پوسته داخلی این بنا همچنان نماینگر شکوه این بنا است. منبع

این بنا از بیرون پلانی هشت ضلعی دارد اما از درون چهارگوشه و چلیپایی(صلیبی) است.

بدنه بیرونی بنا ظاهرا با آجرچینی ساده نماسازی شده اما رعایت تقارن، توازن و تعبیه درگاهی‌ها و طاقنماهای متناسب و سطوح پر و خالی نمای بنا را زیبا و پر شکوه جلوه می داده است.

فضای داخلی گنبد شباهت به گنبدهای خواجه نظام‌الملک و تاج‌الملک در مسجد جامع اصفهان دارد و با توجه به شیوه معماری، اندازه آجرها و وجود سردابه تدفین در کف، آن بنا می‌تواند در شمار بناهای آرامگاهی عصر سلجوقی محسوب شود.

گنبد بزرگ شادمهر در 5 دی 1356 به شماره 1549 در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

2- گنبد کوچک شه‌میر نیشابور

 

در 15 متری شمال گنبد بزرگ، سازه ی دیگری قرار دارد که دارای سقف گنبدی است. پلان این بنا نیز هشت ضلعی است البته به نظر میرسد اساس پلان مربعی بوده است که گوشه های آن پخ داده شده.

این بنا نمایی ساده دارد که در گذشته به شکل چهار ایوانی که امکان ورود به بنا را فراهم می آوردند داشته است.

این گنبد کوچک در 25 مهرماه سال 1375 به شماره 1804 ذر فهرست آثار ملی ثبت شده است.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

Picture of V@hids

V@hids

سلام من وحیدم. عاشق سفر کردن و ایران. اینجا براتون از شهرم نیشابور می‌نویسم. شهری که بعد از سفر به گوشه کنارِ این کشورِ قشنگ فهمیدم چه‌قدر غریب و اسرارآمیزه و باید تو پیچ و تاب کوچه باغ هاش هفت شهر عشقو گشت. شما هم همسفر من باشید تو دیدن فهمیدنِ نیشابور یا به قول شفیعی کدکنی «فشرده‌ای از ایرانِ بزرگ».

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقبره استاد کمال الملک
خراسان
V@hids

آرامگاه کمال الملک؛ سفیر هنر کاشان در قلب نیشابور

جهان شهر نیشابور را به شهر بزرگان و ادیبان و نام‌آوران علم و هنر و ادب می‌شناسد. چه آنهایی که خود متولد نیشابور بودند و در این شهر بالیدند و به اوج رسیدند و چه آنهایی که به دلایل مختلف قدم به این شهر گذارند. آرامگاه این بزرگان این روزها میعادگاه علاقه مندان به فرهنگ و هنر ایران بزرگ شده است یکی از آنها آرامگاه کمال الملک است. استاد کمال الملک از آنهایی است که

ادامه مطلب »
فیروزه نیشابور
فیروزه
پریان

شناخت فیروزه نیشابور؛ بهترین فیروزه جهان

چرا فیروزه نیشابور بهترین فیروزه جهان است؟ اگر با سنگ فیروزه آشنایی داشته باشید قطعا می دانید که فیروزه نیشابور به عنوان یکی از معروف‌ترین و با ارزش‌ترین فیروزه‌های جهان شناخته می‌شود. جدا از تاریخچه تولید و خواص درمانی و روانی این سنگ، رنگ آبی منحصر به فرد آن و کیفیت و پایداری بی نظیر این سنگ است که آن را تبدیل به ارزشمند ترین فیروزه در جهان کرده است. فیروزه نیشابور نسبت به سایر

ادامه مطلب »
طبیعت بوژان نیشابور
خراسان
V@hids

بوژان؛ ییلاقی تماشایی با اجرای رنگ و روخانه و کوه و طعم میوه‌ها

چرا باید بوژان نیشابور را دید؟ اگر کمی اهل طبیعتگردی باشید و طبیعت را بفهمید بوژان نیشابور برای شما شبیه به نقطه ای است که هرچه بیشر در آن زوم کنید جهان بزرگتری را خواهید دید که هر لحظه اش پر از رنگ و شگفتی و زیبایی است. یک فولکلور و خرده اقلیم با زیبایی های طبیعی و معماری خاص و میوه هایی تازه و خوش طعم. شاید بوژان را به نام یک روستا بشناسید

ادامه مطلب »
پیمایش به بالا