دهکده چوبین نیشابور
Picture of V@hids

V@hids

دهکده چوبین | سوغاتی از دانشگاه برکلی کالیفرنیا برای نیشابور

فهرست مطالب

بیایید چشم هایمان را ببندیم و چند دهه برگردیم به عقب. به روزهای کودکی. همه ی ما رویایی داشتیم که یک خانه چوبین بسازیم با سقف های شیروانی که بوی چوب مشا ممان را پر کند و حس زندگی و تازگی در رگ هایمان جاری شود. هربار که به آن نگاه میکنیم رنگ قهوه ای چوب در زمینه آسمان آبی چشمانمان را نوازش کند. حمید مجتهدی جایی نزدیکی شهر نیشابور سال ها پیش این رویای کودکی مان را ساخته. در جای

این دهکده چوبی در ایران به‌ دست مهندس حمید مجتهدی، از نوادگان محمد کاظم خراسانی، ساخته شده و از تفرجگاه ‌های نیشابور است. دهکده چوبی، نخستین دهکده اکولوژیکی ایران، بخش های مختلف دارد و شامل مسجد، رستوران، خانه، موزه و کتابخانه چوبی می شود. این سازه ها، تنها با هدف جذب گردشگر ایجاد نشده اند بلکه روح زندگی در آنها جریان دارد و مردم هر روز از آنها استفاده می کنند. مسئول رسیدگی به روستا تا سال ۱۳۹۲، مهندس مجتهدی بود و بعد از فوت ایشان، همسر او خانم حشمت سررشته دار عمرانی، فارغ التحصیل رشته هنر (نقاشی) از دانشگاهی در آمریکا، مدیریت دهکده چوبی را بر عهده گرفت.

 

بعد از مدتی مهندس حمید مجتهدی، نوه ملامحمد آقازاده از آمریکا به ایران بازگشت و در روستا سکونت کرد. مهندس مجتهدی به سختی و با دانشی که از تحصیل در رشته مهندسی عمران و ساخت بناهای ضد زلزله آموخته بود کمر همت به ساخت و آبادانی مجدد روستا بست. او با میراث مجموعه املاکی که از پدربزرگ خود در اختیار داشت، دهکده چوبین را برپا ساخت. این مجموعه املاک که شامل دویست هکتار زمین کشاورزی، سه حلقه چاه و یک قنات می شد، در کنار مسجدی که رو به ویرانی نهاده و خانه هایی که خالی از سکنه شده بودند، به کمک ذهن خلاق مهندس مجتهدی تبدیل به دهکده چوبی شدند. در زمان ساکن شدن خانواده مجتهدی در روستا، تنها دوازده درخت در تمام روستا وجود داشت. مهندس مجتهدی با دوراندیشی، شروع به کاشت درختان صنعتی کرد که نود درصد سازه های چوبی روستا با چوب این درختان ساخته شد؛ اما ساخت این مجموعه آسان نبود. بیست سال کشاورزی، اقامت در تنها دو اتاق، امکانات بسیار کم سال های اوایل انقلاب، باد و خاک بیابان، گوشه ای از زندگی بسیار سخت مهندس در زمان ساخت دهکده است.منبع

بیایید چشم هایمان را ببندیم و چند سالی برگردیم به عقب. به روزهای کودکی. همه ی ما رویایی داشتیم که یک خانه چوبین بسازیم با سقف های شیروانی که بوی چوب مشا ممان را پر کند و حس زندگی و تازگی در رگ هایمان جاری شود. هربار که به آن نگاه میکنیم رنگ قهوه ای چوب در زمینه آسمان آبی چشمانمان را نوازش کند. حمید مجتهدی جایی نزدیکی شهر نیشابور سال ها پیش این رویای کودکی مان را ساخته. در جای

مختصری درباره دهکده چوبین

 

دهکده چوبین کجاست

دهکده چوبین در استان خراسان و شهر نیشابور و روستای محمد آباد آقازده قرار دارد. بهترین راه پیدا کردن این جاذبه جستجو در برنامه های نقشه مثل گوگل مپ، نشان و بلد است. کافیست دهکده چوبین نیشابور را سرچ کنید و نمایش مسیر را بزنید. اما اگر به هر دلیلی قصد استفاده از این برنامه ها را ندارید برایتان دو مسیر مشخص کرده ایم:

 

مسیر اول از نیشابور به دهکده چوبین:

از بلوار به جمهوری به سمت خیام بروید. از زیرپلی که به پل خیام مشهور است عبور کنید و مستقیم مسیر را طی کنید تا به میدانی برسید. میدان را به سمت چپ دور بزنید و از خروجی سوم مسیر را ادامه دهید. قبل از اینکه وارد قبرستان بهشت فضل شوید از سمت راست به جاده اسحاق آباد بروید. 16 کیلومتر طی کردن این جاده را ادامه دهید و از روی تابلو ها مسجد یا دهکده چوبین را دنبال کنید. این دهکده در مجاورت همین جاده قرار دارد.

مسیر دوم از مشهد به دهکده چوبین:

از اتوبوان مشهد- تهران به مست نیشابور برانید. بعد از حدود 90 کیلومتر به دنبال تابلوی قدمگاه باشید و از خروجی به سمت قدمگاه به راست بپیچید. وارد بلوار امام رضا قدمگاه می شوید. اولین دور برگردان را به سمت اسحاق آباد بپیچید. این مسیر را ادامه دهید تا تابلوی اسحاق آباد نیشابور را ببنید. وارد این جاده شوید و تا دیدن تابلوی مسجد یا دهکده چوبین به مسیر خود ادامه دهید.

تاریخچه و سازنده دهکده چوبین

برای اینکه بدانیم چه کسی و چرا مسجد و دهکده چوبین را ساخته است باید کمی به تاریخ برویم. کمی که پیش برویم به نام آشنایی در تاریخ می‌رسیم: آخوند خراسانی یا ملا محمد کاظم خراسانی. بله درست فهمیدید همان مرجع تقلید حامی مشروطه در دوره ی قاجار که نامش با پیروزی مشروطه خواهان گره خورده است. آخوند خراسانی فرزندی داشت به نام ملا محمد. او هم مانند پدرش علاوه بر فراگیری علوم دینی به فعالیت های سیاسی و اجتماعی علاقه داشت و سعی میکرد در هر زمینه ای که می تواند به مردم کمک کند. یکی از کارهایی که کرد این بود که در زمین های آبا و اجدادیش برای رفاه حال مسافرین مشهد و زائرین امام رضا تاسیساتی احداث شود. این بناها باعث شد تا کم کم روستایی ایجاد شود که به نام روستای ملامحمد آقا زاده شهرت یافت. در سال های اخیر که دسترسی اصلی تهران به مشهد منتقل شد به جاده ی امروزین. این روستا هم کم کم خالی از سکنه شد. اما داستان روستای ملامحمد اینجا تمام نمی‌شود.

سال 1360 بود که حمید مجتهدی نوه ی ملامحمد آقازاده از امریکا به نیشابور باز میگردد. و تصمیم می گیرد مسیر زندگی خود را از کالیفرنیا به روستای پدری بکشاند. حمید مجتهدی که در دانشگاه برکلی کالیفرنیا مهندسی عمران خوانده بود. حاصل سری سبز و عشق به دیار پدری و دانش روز در زمینه سازه شد دهکده ای چوبین که امروز به یکی از جذابیت های شهر کهن و اسرارآمیز نیشابور اختصاص دارد.

شرایط امروزین دهکده چوبین

چرا باید به دهکده چوبین برویم؟

پیش از هرچیز زندگی یک دهکده چوبین رویای کودکی همه مان بوده، بهترین جایی که می توان در میان این رویا قدم زد و از خاطرات کودکی با دوست و همنشینی گپ زد همینجاست. و یا اگر فرزند کودک و نوجوانی دارید دیدن این فضا برایش بسیار هیجان انگیز خواهد بود. بگذارید برای شما از رویاهایش بگوید، از حسی که در این فضا دارد. مطمئن باشید این گفتگو و حضور همراه با شما در چنین فضایی یک خاطره فراموش نشدنی برایش ساخته اید.

دهکده ی جذاب چوبین برای کودکان
کودکان در حال کشف دهکده ی چوبین – عکس از میترا زرگرانی

نکته دیگر وجود درختان و گیاهان مختلف در این مجموعه است. گیاهانی از قبیل انواع گل های رز، شمعدانی های پیچی، یاس و درختان کاج، سرو، اشن، سپیدار و درختان مثمر. این حضور فرصتی برای شما خواهد بود تا بتوانید از طریق آن شناخت بهتری نسبت به گیاهان به دست آورید و آن را به کوچکترها و فرزانتان بیاموزید.

داستان دهکده چوبین را که کمی بالاتر مرور کردیم داستانی است سرشار از عشق و علاقه. مرور این داستان طعم زگس زندگی را برایمان شیرین تر میکند. همچنین عشق به وطن و گذشتگان و سرزمین آبا و اجدادی که این روزها کودکان و نوجوانان به شدت شنیدن و فراتر از آن لمس چنین داستان هایی نیاز دارند.

دیگر موضوع مهمی که اگر خود فرزندی دارید و یا کودکی در آشنایانتان هست می تواند برایش مفید و جذاب باشد داستان هنر و تخصص است. اینکه یک مهندس تحصیلکرده چطور می تواند با دانش و تخصص چیزی بسازد که هم برای نسل های بعدش بماند و هم در برابر نیروهای طبیعی پایدار و مقاوم باشد می توانید بیش از پیش کودکان را به جدیت در کسب هنر، تخصص و تجربه علاقمند کنید.

 

رموز و نکات جالب : ضد زلزله، همزیستی با موریانه،

روزگاری که مهندس حمید مجتهدی به نیشابور و روستای پدری بازگشت برایش تنها 12 درخت باقی مانده بود. سال های جنگ بود و امکانات کم و محدودیت های بسیار. اما همت نوه ی آخوند خراسانی هم بلند بود. پس رخت زندگی خود را در دو اتاق در این دشت در دو اتاقی که داشت پهن کرد و آستین بالا زد. کشاورزی کرد و درخت کاشت برای 20 سال بعد. درختانی هم که چوبش مناسب بود برای ساخت کشت. شاید کسی خبر نداشت که چه چیزی در سر دارد اما اگر به شما بگویم که بیشتر چوب های این ابنیه ای که امروز در دهکده چوبین نیشابور می‌بینیم را مهندس مجتهدی با چوب همان درخت هایی که خودش کاشت ساخته به خوبی متوجه می‌شوید که رویای او چقدر برایش روشن، مشخص و واضح بوده است.

مجتهدی رویایش را ساخت و تا سال 1392 هم آنجا زندگی کرد و هر روز با مردمی که برای دیدن این رویای چوبین به زادگاهش می‌آمدند دوستی می‌کرد. درحت عمر او هم همانجا در باغی که خودش آبادش کرده بود به خزان نشست. در سال 1392 در پاییزی رنگارنگ درخت ستبر 73 ساله میوه اش را به خاک سپرد. همانجا در همان باغ میان خاکی که به آن عشق می‌ورزید.

 

امکانات دهکده‌ی چوبین:

رستوران:

اقامت:

کافی شاپ:

 

زمان و هزینه بازدید

 

جاذبه های نزدیک به مسجد چوبین

قدمگاه رضوی:

آرامگاه خیام:

آرامگاه عطار:

فضل بن شاذان:

سایت موزه باستان شناسی شادیاخ:

این مطلب را به اشتراک بگذارید

Picture of V@hids

V@hids

سلام من وحیدم. عاشق سفر کردن و ایران. اینجا براتون از شهرم نیشابور می‌نویسم. شهری که بعد از سفر به گوشه کنارِ این کشورِ قشنگ فهمیدم چه‌قدر غریب و اسرارآمیزه و باید تو پیچ و تاب کوچه باغ هاش هفت شهر عشقو گشت. شما هم همسفر من باشید تو دیدن فهمیدنِ نیشابور یا به قول شفیعی کدکنی «فشرده‌ای از ایرانِ بزرگ».

1 دیدگاه دربارهٔ «دهکده چوبین | سوغاتی از دانشگاه برکلی کالیفرنیا برای نیشابور»

  1. با خانواده از این مکان دیدن کردیم برای بچه ها خیلی جالب بود و خاطره شد. ممنون از معرفی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقبره استاد کمال الملک
خراسان
V@hids

آرامگاه کمال الملک؛ سفیر هنر کاشان در قلب نیشابور

جهان شهر نیشابور را به شهر بزرگان و ادیبان و نام‌آوران علم و هنر و ادب می‌شناسد. چه آنهایی که خود متولد نیشابور بودند و در این شهر بالیدند و به اوج رسیدند و چه آنهایی که به دلایل مختلف قدم به این شهر گذارند. آرامگاه این بزرگان این روزها میعادگاه علاقه مندان به فرهنگ و هنر ایران بزرگ شده است یکی از آنها آرامگاه کمال الملک است. استاد کمال الملک از آنهایی است که

ادامه مطلب »
فیروزه نیشابور
فیروزه
پریان

شناخت فیروزه نیشابور؛ بهترین فیروزه جهان

چرا فیروزه نیشابور بهترین فیروزه جهان است؟ اگر با سنگ فیروزه آشنایی داشته باشید قطعا می دانید که فیروزه نیشابور به عنوان یکی از معروف‌ترین و با ارزش‌ترین فیروزه‌های جهان شناخته می‌شود. جدا از تاریخچه تولید و خواص درمانی و روانی این سنگ، رنگ آبی منحصر به فرد آن و کیفیت و پایداری بی نظیر این سنگ است که آن را تبدیل به ارزشمند ترین فیروزه در جهان کرده است. فیروزه نیشابور نسبت به سایر

ادامه مطلب »
طبیعت بوژان نیشابور
خراسان
V@hids

بوژان؛ ییلاقی تماشایی با اجرای رنگ و روخانه و کوه و طعم میوه‌ها

چرا باید بوژان نیشابور را دید؟ اگر کمی اهل طبیعتگردی باشید و طبیعت را بفهمید بوژان نیشابور برای شما شبیه به نقطه ای است که هرچه بیشر در آن زوم کنید جهان بزرگتری را خواهید دید که هر لحظه اش پر از رنگ و شگفتی و زیبایی است. یک فولکلور و خرده اقلیم با زیبایی های طبیعی و معماری خاص و میوه هایی تازه و خوش طعم. شاید بوژان را به نام یک روستا بشناسید

ادامه مطلب »
پیمایش به بالا